Menneet näyttelyt

17.4.2023-18.5.2023

MAARIKA MAURY 
WYSIVYG 

WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET

AVAJAISET 27.4.2023 klo 17.30-19-30

Maarika Mauryn uudet moninaiset teokset heijastavat kultaa, kevään kepeyttä sekä vahvoja värejä ja niistä lölyty alati uusia sävyjä ja näkökulmia. Näyttely muistuttaa etsimään sitä tilaa ja näkyä jonka avulla idea konkretisoituu.  Kun pystyy näkemään, sen myös pystyy saamaan. Kun osaa virittäytyä virtaan myös runsaus tulee elämään. 

Mauryn taiteen lähtökohtana ei ole fyysisen asian katsominen vaan lähtökohta tulee taiteen virtaan virittäytymisestä, siihen heittäytymisestä. Taide tulee pyytämättä, sen jälkeen lahja on vain nähtävä. Abstraktit teokset herättelevät katsojan omia oivalluksia. Monissa taulussa näkyy abstraktin kuvannan sisällä myös hahmoja ja kuvia. Taulut avautuvat katsojalle kokemuksen ja taiteen kanssa kohtaamisen kautta, muistuttaa Maarika Maury tauluistaan. Mauryn tauluja on ollut esillä moninaisesti niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Hän on opiskellut taidetta Vapaassa taidekoulussa sekä Vedic Art Akatemiassa. 

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös hänen uusin kirjansa Rikkauden ja köyhyyden ero on ajatus (Maury& Petrie, Kisspublishing)

Kevään ja kesän tulevat näyttelyt ovat Fiskarsissa, Firenzessä ja Forssassa

28.2.2023-10.4.2023

MIKA JA MATHIAS VESALAHTI 
Kasvattaja kasvatettavana

AVAJAISET 28.2.2023 klo 17-19

Maalauksia, piirustuksia, keramiikkaa ja valokuvia. 

Idea näyttelystä syntyi työskenneltyämme yhdessä lukuisissa paikoissa: Helsingin ja Viron työhuoneellani, residensseissä ulkomailla, ennen kaikkea Italian Grassinassa useaan otteeseen. Matthias (8 v.) on aloittanut koulutiensä Virossa, joten nyt on aika katsoa ja näyttää työmme saavutuksia kuuden ensimmäisen yhteisen työskentelyvuotemme aikana. Maalaaminen esittäytyy nimenomaan yhdessä olemisen muotona. 

 

Kumpikin esittää omia teoksiaan. Itseltäni olen valikoinut mukaan ”lapsenomaisinta” tuotantoani Simple paintings – sarjasta. Matthias esittäytyy akryylimaalauksiensa sekä keraamisten teosten kautta.  Paikkansa löytää myös suuri, yhteistyönä Grassinassa toteutettu maalauskangas: MaalausMaailma. Valokuvat residensseistä valaisevat työprosesseja. 

Ideana on yhdessä vietetyn luovan ja tuottoisan maalausajan esittelyn ohella pohtia kasvattajan ja kasvatettavan roolia. Kasvattajahan kasvaa prosessissa vähintään samaa tahtia kasvatettavan kanssa.  Perinteisesti miestaiteilijan luova ura on erotettu osallistumisesta lasten kasvattamiseen. Oma (teoreettinenkin) päämäärä on ollut uudistaa tätä käytäntöä: taiteellinen työskentelyni on yhdistynyt konkreettisella tavalla lapsen kasvattamiseen, kanssaolemiseen, isän/miehen roolin etsimiseen ja uudelleenmäärittelyyn.  

Prosessissa lähestytään luovuuden ydinlähdettä; lapsellisuuden ja leikin merkitystä taiteessa ylipäänsä. 

Teoreettisista pohdinnoista olen työstänyt esseen, jonka julkistan näyttelyn yhteydessä.

 

– Mika Vesalahti (1967, Helsinki), Vapaa Taidekoulu 1986–88 ja Kuvataideakatemia 1988–93. Kymmeniä yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyjä vuodesta 1995 Suomessa ja ulkomailla. Taiteen järjestötoimintaa: mm. Helsingin Taiteilijaseuran puheenjohtaja 2009–2016. Kuratoroinut näyttelyjä (mm. Kirkkopalvelut, Arteground ry.). Toinen Arteground – taidevientiprojektin kehittäjistä. Kirjoittanut ja julkaissut lukuisia esseitä kulttuurilehdissä.

Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Viljandissa, Virossa.

11.1.-12.2.2023

TIIA HENRIKSSON 
I did it with my eyes closed 

AVAJAISET 11.1.2023 klo 18-20


Dramaattisesti pimeän, hämärän ja valon välisillä eroilla  leikittelevässä näyttelyssä on esillä sekatekniikka sekä akryyliteoksia. Teokset ovat työstetty täysin luonnonmateriaaleista ja niissä on voimakas struktuuri.

Näyttelykokonaisuus paljastaa, kuinka monivaiheisen itsereflektion kautta teoksiin syntyy suuria tunteita fyysisen ulkomuodon sijaan. I did this with my eyes closed ei näin ollen kuvaa fyysisesti silmien kiinni pitämistä, vaan enemminkin taiteen syntyä sielusta.


14.12.2022-8.1.2023

JUKKA MÄKELÄ
Collection89

AVAJAISET 14.12.2022 klo 18-20

Jukka Mäkelä Collection89, on osa jääkiekkovalmentaja ja kulttuuripersoona Alpo Suhosen mittavaa kokoelmaa Mäkelän töitä vuodelta 1989. Kissgalleryn näyttelyssä on yksitoista ainutlaatuista Mäkelän työtä.Jukka Mäkelä (1949 – 2018) oli yksi sukupolvensa merkittävimpiä taiteilijoita ja aikansa näkyvimpiä hahmoja Suomen taidekentässä.

Näyttelyn työt ovat ainutlaatuinen harvoin nähtävillä olema kokoelma. Mäkelän vähäeleiset työt liikkuvat abstraktin ja luontovaikutelman rajamailla. Lähtökohtana Mäkelän maalauksille on luonto, vesi, lumi ja kallio. Myös vuodenaikojen vaihtelu sekä monet arkiset havainnot ympäristöstä olivat. Mäkelää kiinnosti ja motivoi teoksissaan aiheen kehittely ja metamorfoosi.

19.10.2022-20.11.2022

JARL HOHENTHAL 
FUTURES then and now

AVAJAISET 19.10.2022 klo 18-20

Glassblower and artist from Dalsbruk Finland. Hohenthal has studied Design and Art Glass at Riksglasskolan Orrefors/Pukeberg. The passion for the material and the craft has led to several different workplaces, such as in New Zealand, Sweden, Denmark and Malta. Hohenthal gets inspiration from the material’s natural properties and the dynamics during the work process.

”I grew up and im operating in the archipelago of Åboland. I have chosen Dalsbruk as the place for my business, to be able to enrich the artistic life in the archipelago and to be able to work in my childhood home.”

”During my eight years as a glassblower I have worked at various glass studios and with many different glass artists. Traveling and working as a craftsman has helped me enormously in technique and skills. This reflects in my art and my artistic expression, where craftsmanship and technique have a great importance in my art. What I want to tell you with my work is not to underestimate or forget the glass craft traditions and knowledge. To be able to break art norms and explore new fields, it is required that one understands and masters techniques in the evolution of art glass. I am now working for the sixth year in my own glass studio on the Kimito Island, Finland. In recent years, my artistic work has become better known and associated with playful sculptures, but now see that I am beginning to develop a more modern expression.”

14.9.2022-16.10.2022

Kimmo Kovanen
Auringon Jälkeläiset

AVAJAISET 14.9.2022 klo 18-20

Tämän näyttelyn teokset ovat Auringon jälkeläisiä. Ne syntyivät hetkinä, jolloin etsin vimmaisesti ajatusteni ja tunteideni ryöpylle reittiä ulos.  Auringon jälkeläiset syntyivät korona-aikana, vuosina 2021 ja 2022. Taide on minulle intohimoista halua löytää jotakin, jota jakaa jonkun kanssa. Tämä näyttely, tässä ja nyt, on erään löytöretken jakamisen paikka.

Auringon jälkeläiset palaavat pysäytettyyn hetkeen ajan virrassa. Auringon jälkeläiset kutsuvat katsomaan, mitä tapahtuu, kun haluaa tinkimättömästi löytää sen, jolle ei ole sanoja. Auringon jälkeläiset vievät pinnan alle, kohti virtausta ja syvintä itseä. Ne tuovat takaisin liikkeeseen, elämän ja luomisen ehtymättömien voimien äärelle. Lopulta Auringon jälkeläiset avaavat tien uuteen ja tuntemattomaan, jossa kerros kerrokselta näkyy myös jo eletty ja koettu, mennyt maailma.

Auringon jälkeläisten kanssa voi keskustella.  Niitä voi myötäillä tai niihin voi upota. Niiden kanssa voi olla eri mieltä tai niille voi puhua. Niitä ei tarvitse väkisin ymmärtää eikä niiden pohjimmaista olemusta ei tarvitse tietää. Auringon jälkeläiset voivat avata näkyjä sinun omaan maailmaasi. Se on tärkeintä ja arvokkainta, mitä Auringon jälkeläiset voivat tehdä. 

Olen huono selittämään omien teoksieni teemoja. Ehkä etsin Auringon jälkeläisten kautta yhteyttä itseeni, ehkä etsin lämpöä, iloa, elossa olemisen tunnetta, olemisen merkitystä. Ehkä halusin tehdä kokemusteni inventaariota tai tutkimusmatkaa. Ehkä halusin luoda jotain kaunista. Ehkä minun vain piti tehdä Auringon jälkeläiset, koska ne halusivat tulla näkyviksi.

Auringon jälkeläisten valmistamiseen olen käyttänyt vesiliukoisia öljy- ja akryylivärejä. Maalaan kokeilemalla, en tietämällä. Uteliaasti testaan mitä erilaisilla siveltimillä, väreillä ja palettiveitsellä voi tehdä. Maalaukseni syntyvät usein intuitiivisesti. En luonnostele enkä suunnittele töitäni. Joskus alkuun riittää väri, muoto, siveltimen veto tai vaikka pelkkä tyhjä canvas, joka kutsuu leikkimään. Tekemisessäni ei korostu tekniikka tai värioppi, vaan enemmänkin rohkeus ja ilmaisu. 

Olla rakkaus, 
olla ilo,
olla tie.

Olkoon se tie.

Olla riemu,
olla elämä itse,
olla se mitä tarvitsen.

Olkoon kaikki se.

Nyt on aika. 
Minä olen.
Se tulee minua  vastaan.

30.8.2022 – 13.9.2022

Erkko Badermann

PHOTOS OF BIRDS

Tervetuloa kansainvälisesti palkitun luontovalokuvaaja Erkko Badermannin luontokuvanäyttelyyn.

Teoskokonaisuuden muodostavat tarkat ja yksityiskohtaiset lähikuvat kaakkureista, kuikista ja maakotkista. Kuvissa korostuu näiden Suomen luonnossa elävien, vaikeasti lähestyttävien lintujen ilmeikkyys, herkkyys, huolenpito ja kovuus. Teosten korkea laatu ja niiden syvyys vie katsojansa mukaan kuvaajan kanssa kuvaustilanteisiin ja hetkiin luonnossa.

1.7.2022-31.7.2022

Johanna Ekola
Soidinmenot

Luonnon eri ominaisuudet, värit ja textuurit inspiroivat näyttelyn maalauksia. Johanna Ekola rakastaa maanläheisiä värejä ja inspiroituu luonnosta kallioista, vesistöistä ja eri vuodenajoista. Värien erilaiset kombinaatiot näkyvät vahvasti Ekolan taiteessa kuten luonnossakin. Maalaukset ovat usein hyvin herkkiä, kuten Ekola itsekin. Teoksissa tulee myös esille rakkaus luontoon ja sen sävyihin. Maalaaminen merkitsee Johannalle pysähtymistä, hiljentymistä ja oman sisäisen maailman järjestymistä. Mielenrauhaa, jolla hektisestä arjesta pääsee hetkeksi pakoon.
 Soidinmenot näyttelyn kaikki teokset liittyvät jollakin tapaa siihen, miten luonto herää eloon pitkän talven jälkeen. Miten eläimet alkavat etsimään itsellensä kumppania ja luonto on kuin yksi upea värinäytelmä mahtavien tanssikoreografioiden kera. Minä näen tämän suurena juhlana, mihin oikeasti pukeudutaan ja sitä valmistellaan. Kaikki etenee niin omalla painollaan mutta kuitenkin niin suunnitelmallisesti. Näyttelyn päätähtenä esiintyy  teos Soidinmenot, johon olen kiteyttänyt tämän suuren juhlan. Vasta tavannut pari on pukeutunut upeaan höyhenpukuun ja heräilevät pitkän talven jälkeen tähän suureen juhlaan vielä vähän unisena mutta toiveikkaana.”
 

31.3.2022 – 8.5.2022

Maarika Maury

HEIJASTUKSIA

Heijastuksia näyttely tuo taulusarjan erilaisista elämän väreistä. Maarika Mauryn värikylläinen taidenäyttelyn Heijastuksia teokset ovat nimensä mukaisesti heijastuksia elämästä: menneestä ja tulevasta, unelmista, luonnon ihmeistä ja sisäisistä tunnemaailmasta. Näyttelyn taulut ovat vahvavärisiä, monikerroksisia ja niistä löytyy alati uusia sävyjä, yksityiskohtia ja näkökulmia.  

Abstraktit teokset herättelevät yhteyksiä katsojan omiin oivalluksiin. Joskus taulussa näkyy abstraktin kuvannan sisällä myös hahmoja tai kuvia. 

“En halua selittää teoksia puhki, vaan jokainen voi nähdä ne sellaisena kuin ne häntä puhuttelevat. Jotkut näkevät selvän luontoyhteyden, toiset aivan muuta. Värit ja muodot herättävät ajatuksia ja vuoropuhelua katsojan oman tunteiden kanssa”

17.2.2022-27.3.2022

Sari Moilala
HETKEKSI HILJENE MAA 

AVAJAISET 17.2.2022 klo 18-20

Sari Moilalan mystiset ja henkisetkin taulut rakentuvat kerroksittain ja ovat energisiä ja lämpimiä värikompositioita käyttäen. Moilala pyrkii luomaan liikettä, joka on katsojalle melkein konkreettinen. Väri on tärkeässä asemassa ja antaa merkityksen tunteille. Viiva luo perustan ja antaa suunnan maalaukselle sekä tuo liikkeen. 

Sari Moilala: ”Hetkeksi hiljene maa -näyttelyn työt ovat syntyneet tarpeesta kohdata luonto ja kokea ympäröivä maisema läsnäolon ja hetkessä olemisen kautta Havainnoin ympäristöä kokemisen ja aistien mukaan, tiedostaen ympärillä tapahtuvan jatkuvan liikkeen. En tee luonnoksia tai ota kuvia, tallennan kokemani muistiin. Näistä mieleen tallennetuista muistoista syntyvät maalaukset.

Haluan hengittää ja annan maalauskankaan hengittää. Olen  töitä tehdessäni hiljentynyt ja jokaista väriä sekä viivaa on mietitty pitkään. Kaikki työt ovat yhteydessä toisiinsa ja niitä on maalattu yhtä aikaa. 

22.2.-16.3.2022

Maarika Maury
HOLY ELEPHANT

”Hei siellähän on norsu näyttely” lapsi huudahtaa katsoessaan taulua siitäkin huolimatta, että norsu ei ollut taiteilijan mallina. Abstraktit teokset herättelevät katsojan omia oivalluksia. Näyttelyn taulut ovat voimakkaan värisiä, monikerroksisia ja niistä löytyy alati uusia sävyjä ja näkökulmia. Monissa taulussa näkyy abstraktin teoksen sisällä myös hahmoja ja kuvia.
 

Maarika Maury:
”Joskus maalasin sitä mitä näin, nykyään aloitan uteliaalla mielellä ja annan taulun tuoda itsensä esille. Joskus teos antaa norsun, koiran tai kaniinin. Toisinaan vain värien loistoa. On luotettava prosessiin ja luovuuden voimaan kullakin hetkellä. Emme me aina myöskään näe taulussa samaa asiaa tai tunnelmaa, vain teos on myös aina katsojansa näköinen ja heijastaa katsojan omia elämän värejä.

Koen, että taide on alusta monille elämän oivalluksille. Voin minä elämäänikin suunnitella ja nähdä sen taiteilijan tavoin etukäteen ja maalata sen halutunlaiseksi. Toisaalta emme me aina elämääkään voi hallita ja puhki suunnitella. Mutta jos luotan, että vaikka se ei olisikaan se, mitä olin alunperin ajatellut sen olevan, voi se olla silti riemukasta ja merkityksellistä.”

11.11.2021-12.12.2021

Ari Kovero
YKSEYDEN YHTÄLÖT

AVAJAISET 11.11.2021 klo 18-20

Näyttelyssä Ykseyden Yhtälöt keskitytään etsimään tuota Ykseyttä, sitä joka samalla luo Yhteyttä. Ensi näkemältä voisi luulla, että näyttely on kaikkea muuta; värien ja merkkien ja symboleiden sekamelskaa, jossa ei puuta näe metsältä eikä metsää puilta. Kysymys on kuitenkin eräänlaisista yhtälöistä, jossa olen ikään kuin kuvakirjoituksen kautta yrittänyt ratkaista olemisen suuria ongelmia, tai siis pikemminkin siis sitä yhtä ainoaa: Miten olla Yksi. Ja Yksi Yhteydessä Muihin.

Tervetuloa Kissgalleryyn!

Kissgallery taidegalleria

Yhteystiedot

Gallerian kuraattori
Juha Valkamo
+358 400 70 3663
juha.valkamo@gmail.com

Sijainti

Kissgallery taidegalleria
Kristianinkatu 15
00170 Helsinki