NÄYTTELYT NYT

14.9.2022-16.10.2022

Kimmo Kovanen
Auringon Jälkeläiset

AVAJAISET 14.9.2022 klo 18-20

Tämän näyttelyn teokset ovat Auringon jälkeläisiä. Ne syntyivät hetkinä, jolloin etsin vimmaisesti ajatusteni ja tunteideni ryöpylle reittiä ulos.  Auringon jälkeläiset syntyivät korona-aikana, vuosina 2021 ja 2022. Taide on minulle intohimoista halua löytää jotakin, jota jakaa jonkun kanssa. Tämä näyttely, tässä ja nyt, on erään löytöretken jakamisen paikka.

Auringon jälkeläiset palaavat pysäytettyyn hetkeen ajan virrassa. Auringon jälkeläiset kutsuvat katsomaan, mitä tapahtuu, kun haluaa tinkimättömästi löytää sen, jolle ei ole sanoja. Auringon jälkeläiset vievät pinnan alle, kohti virtausta ja syvintä itseä. Ne tuovat takaisin liikkeeseen, elämän ja luomisen ehtymättömien voimien äärelle. Lopulta Auringon jälkeläiset avaavat tien uuteen ja tuntemattomaan, jossa kerros kerrokselta näkyy myös jo eletty ja koettu, mennyt maailma.

Auringon jälkeläisten kanssa voi keskustella.  Niitä voi myötäillä tai niihin voi upota. Niiden kanssa voi olla eri mieltä tai niille voi puhua. Niitä ei tarvitse väkisin ymmärtää eikä niiden pohjimmaista olemusta ei tarvitse tietää. Auringon jälkeläiset voivat avata näkyjä sinun omaan maailmaasi. Se on tärkeintä ja arvokkainta, mitä Auringon jälkeläiset voivat tehdä. 

Olen huono selittämään omien teoksieni teemoja. Ehkä etsin Auringon jälkeläisten kautta yhteyttä itseeni, ehkä etsin lämpöä, iloa, elossa olemisen tunnetta, olemisen merkitystä. Ehkä halusin tehdä kokemusteni inventaariota tai tutkimusmatkaa. Ehkä halusin luoda jotain kaunista. Ehkä minun vain piti tehdä Auringon jälkeläiset, koska ne halusivat tulla näkyviksi.

Auringon jälkeläisten valmistamiseen olen käyttänyt vesiliukoisia öljy- ja akryylivärejä. Maalaan kokeilemalla, en tietämällä. Uteliaasti testaan mitä erilaisilla siveltimillä, väreillä ja palettiveitsellä voi tehdä. Maalaukseni syntyvät usein intuitiivisesti. En luonnostele enkä suunnittele töitäni. Joskus alkuun riittää väri, muoto, siveltimen veto tai vaikka pelkkä tyhjä canvas, joka kutsuu leikkimään. Tekemisessäni ei korostu tekniikka tai värioppi, vaan enemmänkin rohkeus ja ilmaisu. 

Olla rakkaus, 
olla ilo,
olla tie.

Olkoon se tie.

Olla riemu,
olla elämä itse,
olla se mitä tarvitsen.

Olkoon kaikki se.

Nyt on aika. 
Minä olen.
Se tulee minua  vastaan.

Kissgallery taidegalleria

Yhteystiedot

Gallerian kuraattori
Juha Valkamo
+358 400 70 3663
juha.valkamo@gmail.com

Sijainti

Kissgallery taidegalleria
Kristianinkatu 15
00170 Helsinki