Tulevat näyttelyt

28.2.2023-10.4.2023

MIKA JA MATHIAS VESALAHTI 
Kasvattaja kasvatettavana

AVAJAISET 28.2.2023 klo 17-19

Maalauksia, piirustuksia, keramiikkaa ja valokuvia. 

Idea näyttelystä syntyi työskenneltyämme yhdessä lukuisissa paikoissa: Helsingin ja Viron työhuoneellani, residensseissä ulkomailla, ennen kaikkea Italian Grassinassa useaan otteeseen. Matthias (8 v.) on aloittanut koulutiensä Virossa, joten nyt on aika katsoa ja näyttää työmme saavutuksia kuuden ensimmäisen yhteisen työskentelyvuotemme aikana. Maalaaminen esittäytyy nimenomaan yhdessä olemisen muotona. 

 

Kumpikin esittää omia teoksiaan. Itseltäni olen valikoinut mukaan ”lapsenomaisinta” tuotantoani Simple paintings – sarjasta. Matthias esittäytyy akryylimaalauksiensa sekä keraamisten teosten kautta.  Paikkansa löytää myös suuri, yhteistyönä Grassinassa toteutettu maalauskangas: MaalausMaailma. Valokuvat residensseistä valaisevat työprosesseja. 

Ideana on yhdessä vietetyn luovan ja tuottoisan maalausajan esittelyn ohella pohtia kasvattajan ja kasvatettavan roolia. Kasvattajahan kasvaa prosessissa vähintään samaa tahtia kasvatettavan kanssa.  Perinteisesti miestaiteilijan luova ura on erotettu osallistumisesta lasten kasvattamiseen. Oma (teoreettinenkin) päämäärä on ollut uudistaa tätä käytäntöä: taiteellinen työskentelyni on yhdistynyt konkreettisella tavalla lapsen kasvattamiseen, kanssaolemiseen, isän/miehen roolin etsimiseen ja uudelleenmäärittelyyn.  

Prosessissa lähestytään luovuuden ydinlähdettä; lapsellisuuden ja leikin merkitystä taiteessa ylipäänsä. 

Teoreettisista pohdinnoista olen työstänyt esseen, jonka julkistan näyttelyn yhteydessä.

 

– Mika Vesalahti (1967, Helsinki), Vapaa Taidekoulu 1986–88 ja Kuvataideakatemia 1988–93. Kymmeniä yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyjä vuodesta 1995 Suomessa ja ulkomailla. Taiteen järjestötoimintaa: mm. Helsingin Taiteilijaseuran puheenjohtaja 2009–2016. Kuratoroinut näyttelyjä (mm. Kirkkopalvelut, Arteground ry.). Toinen Arteground – taidevientiprojektin kehittäjistä. Kirjoittanut ja julkaissut lukuisia esseitä kulttuurilehdissä.

Asuu ja työskentelee Helsingissä ja Viljandissa, Virossa.

Tervetuloa Kissgalleryyn!

Kissgallery taidegalleria

Yhteystiedot

Gallerian kuraattori
Juha Valkamo
+358 400 70 3663
juha.valkamo@gmail.com

Sijainti

Kissgallery taidegalleria
Kristianinkatu 15
00170 Helsinki